• Hoeveel magnesium heb je nodig - MetaRelax

Hoeveel magnesium heb je nodig en welke bronnen zijn goed?

update 25 november 2020
Hoeveel magnesium je nodig hebt varieert in functie van geslacht, gewicht, leeftijd en bepaalde specifieke omstandigheden.

Het gehalte magnesium verschilt per voedingsmiddel. Hoeveel magnesium jij precies nodig hebt varieert en is afhankelijk van geslacht, gewicht, leeftijd of bepaalde specifieke omstandigheden (bijv. zwangerschap, stressvolle periodes, sporten, medicatie, ziekte of operatie).


Hoeveel magnesium heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium is afgestemd op je leeftijd, geslacht of specifieke omstandigheden. In de adviezen van De Gezondheidsraad wordt aangegeven dat voor volwassen mannen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium rond de 350 milligram per dag ligt. Voor vrouwen geldt een ADH van rond 300 mg. Voor kinderen is dit lager en afhankelijk van hun leeftijd.

Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht weer per leeftijdscategorie:
 
Leeftijd Aanbevolen dagelijkse inname Magnesium (in mg)
6-11 maand 80
1-2 jaar 85
2-5 jaar 120
6-9 jaar 200
9-13 jaar Mannen 280 - vrouwen 280
14-17 jaar Mannen 350 - vrouwen 280
Vanaf 18 jaar Mannen 350 - vrouwen 300
Zwangere vrouwen 280
Bij borstvoeding 280

De Gezondheidsraad: Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018. Andere leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

De volgende groepen mensen kunnen een verhoogd risico lopen op een magnesiumtekort. Dit zijn:
 • Intensieve sporters
 • Mensen die vaak blootgesteld worden aan stress-situaties
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
 • Vrouwen die zich in de menopauze bevinden
 • Mensen die bepaald geneesmiddelen innemen, zoals maagzuurremmers
 • Vrouwen en mannen ouder dan 50 jaar
 • Post-bariatrische populatie

Welke voedingsproducten bevatten magnesium?

Onderstaande producten zijn rijk aan magnesium:
 • Groene bladgroenten zoals spinazie of andijvie
 • Peulvruchten (dus ook pinda)
 • Volle granenproducten, zoals volkorenpasta, volkorenbood
 • Bruine rijst
 • Soja producten zoals sojamelk of sojaolie
 • Noten zoals hazelnoten, cashewnoten
 • Cacao (pure chocolade)
 • Bananen
 • Vis
 • Kipfilet

Velen denken dat bij een gezond en evenwichtig voedingspatroon een magnesiumtekort niet vaak zal voorkomen. Onderzoeken en voedingsenquêtes uit verschillende landen komen tot andere conclusies; veelal wordt er onvoldoende magnesium uit voeding gehaald (slechts 150-200 mg gemiddeld per dag).

Bovendien haasten we door onze dag en kennen we allemaal de huidige drukte, met de voor iedereen herkenbare stresspieken. Al deze stressmomenten laten ons magnesiumverbruik de hoogte in schieten, terwijl de dagelijkse behoefte aan voldoende magnesium (5-6 mg/kg/dag) niet verder wordt verhoogd.

Hierdoor verschijnen er sneller magnesiumtekorten met allerlei vervelende klachten en symptomen, zoals spierkrampen, een trillend ooglid, het moeilijker kunnen verdragen van stress, angst, toegenomen prikkelbaarheid, hartkloppingen en/of toenemende vermoeidheid.

Indien het eten van magnesiumrijk voedsel niet voldoende blijkt, kan een magnesiumsupplement uitkomst bieden.
Hoeveel magnesium heb je nodig - MetaRelax

Hoeveel magnesium heb je nodig en welke bronnen zijn goed?

Disclaimer

Auteursrecht en recht van de producent van een databank
Deze site is zowel een werk dat door het auteursrecht wordt beschermd, als een databank waarop Metagenics de auteursrechten en rechten van de producent bezit. De teksten, lay-out, tekeningen, foto's, films, grafieken en andere bestanddelen van deze site zijn door het auteursrecht beschermd. Elke kopie, adaptatie, wijziging, vertaling, arrangement, publieke mededeling, huur of andere exploitatievorm van het geheel of een deel van deze site, onder het even welke vorm en met om het even welke middelen, zoals elektronische, mechanische of andere middelen, is volstrekt verboden behalve ingeval van voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van Metagenics. De inhoud van de databank wordt beschermd door het sui generis recht die de producent toelaat om elke opvraging en/of hergebruik van het geheel of een deel van deze inhoud te verbieden. Om het even welke inbreuk op deze rechten kan strafrechtelijk of burgerrechtelijk vervolgd worden.

Merken en handelsnamen
De benamingen, logos en andere tekens die in deze site worden gebruikt, onder andere het logo en de naam Metagenics, zijn merken en/of handelsnamen die wettelijk beschermd zijn. Elk gebruik ervan of van gelijkaardige tekens is volstrekt verboden zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van Metagenics.

Aansprakelijkheid voor de inhoud
Metagenics besteedt de grootste zorg aan het ontwerp en de instandhouding van deze site. Metagenics kan echter niet de juistheid garanderen van de informatie die zich op deze site bevindt. De gebruiker dient er zich van bewust te zijn dat de informatie zonder voorafgaandelijke kennisgeving gewijzigd kan worden. Metagenics kan geenszins aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van deze site of voor het gebruik dat ervan kan worden gemaakt. Metagenics kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en het bestaan van andere sites waarmee hyperlinks worden gelegd.
Sluiten Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer