Veelgestelde vragen

 • Vanaf welke leeftijd kan MetaRelax® gebruikt worden?

  MetaRelax® kan gebruikt worden vanaf 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen MetaRelax® gebruiken tot maximaal 1 tablet per dag. Aanbevelingen zijn 5 tot 6 mg magnesium/kg lichaamsgewicht.
 • Hoelang duurt de behandeling? Mag MetaRelax® chronisch ingenomen worden?

  Voor ernstige magnesiumtekorten worden 2 tot 6 tabletten MetaRelax® (of 1 tot 3 zakjes) aangeraden voor een periode van 6 tot 12 maand. Als onderhoudsdosis worden 1 tot 2 tabletten (of 1 zakje) MetaRelax® per dag aangeraden. Aangezien er veelal onvoldoende magnesium uit voeding kan worden verkregen, kan magnesium chronisch ingenomen worden. MetaRelax® is zo samengesteld dat er geen gewenning kan optreden. Je riskeert geen overdosis magnesium behalve in het geval van nierinsufficiëntie aangezien het teveel aan magnesium via de urine wordt geëlimineerd. Vraag advies aan je arts wanneer je MetaRelax® langdurig wenst in te nemen.
 • Wanneer moet ik MetaRelax nemen?

  Het is aanbevolen om de verschillende dosissen te verdelen over de dag. Het beste kan inname tijdens verschillende maaltijden plaatsvinden.
 • Dient MetaRelax® bij het eten ingenomen te worden?

  MetaRelax® mag ingenomen worden met elk soort drinken tijdens of buiten de maaltijd. Het is aanbevolen om de inname te verdelen over de dag. Het beste kan inname tijdens de verschillende maaltijden plaatsvinden.
 • Kan de tablet gebroken worden? Bestaat MetaRelax® ook in poedervorm?

  De tablet mag gebroken worden om de inname te vergemakkelijken. MetaRelax® bestaat ook in poedervorm.
 • Wat is de oorsprong van de ingrediënten in MetaRelax®?

  De bron van magnesiumglycerofosfaat is magnesiumdichloride. Dit is een natuurlijke verbinding die in enkele stappen in magnesiumglycerosfosfaat wordt omgezet. De B-vitamines zijn van synthetische oorsprong.
 • Mag MetaRelax® gebruikt worden door personen met diabetes?

  MetaRelax® mag gebruikt worden door diabetici. Informeer altijd je arts en apotheek  dat je MetaRelax® inneemt.
 • Hoeveel elementair magnesium zit in één tablet?

  Eén tablet bevat 100 mg elementair magnesium.
 • Kan MetaRelax® gebruikt worden om een depressie te behandelen?

  MetaRelax® kan een goede invloed hebben op depressie, het dient wel gebruikt te worden in combinatie met tryptofaan, vitamine B9, vitamine B12, vitamine B6 en ijzer voor een optimale serotoninesynthese. Vraag altijd advies aan je arts als je MetaRelax® voor deze toepassing wenst te gebruiken.
 • Wat is magnesiumglycerofosfaat en waarom wordt deze vorm van magnesium in MetaRelax® gebruikt?

  Magnesiumglycerofosfaat is een organisch zout. De structuur is opgebouwd uit koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O). Organische zouten worden beter door het lichaam opgenomen dan anorganische zouten, m.a.w. magnesiumglycerofosfaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid (= mate van opname). In tegenstelling tot anorganische zouten worden organische zouten beter verdragen door de darmen. Magnesiumglycerosfaat is niet laxerend, wordt goed verdragen in het lichaam en geeft als gevolg daarvan geen aanleiding tot krampen en/of diarree.
 • Wat is de dosis bij ernstige magnesiumtekorten?

  Om een ernstig tekort (dat zich mogelijk sinds lang manifesteert) te corrigeren, wordt aangeraden om 2 tot 6 tabletten MetaRelax® (of 1 tot 3 zakjes) gedurende minimaal 6 tot 12 maanden in te nemen. Als onderhoudsdosis wordt 1 tot 2 tabletten per dag aangeraden. Vraag advies aan je arts.
 • Wanneer mag men resultaten verwachten na het volgen van een magnesiumkuur?

  Een verbetering is zichtbaar tussen 3 dagen en 3 maanden na de start van de behandeling, afhankelijk van het tekort.
 • Kan het gebruik van MetaRelax® allergische reacties veroorzaken?

  Nee, er zijn geen allergene bestandsdelen aanwezig in MetaRelax®.
 • Wat is de rol van taurine in de MetaRelax®? Is dat niet eerder opwekkend in plaats van rustgevend?

  Taurine is een aminozuur met fysiologische eigenschappen. In een dosis < 400 mg werkt het als membraanstabilisator, houdt het magnesium in de cel, stabiliseert het de exciterende neurotransmitter glutamaat en heeft zo een kalmerend effect op het zenuwstelsel. In een dosis > 800 mg zal taurine de NMDA receptor exciteren wat leidt tot een opwekkend effect (cfr een blik oppeppende drank van 250 ml bevat 1 g taurine). MetaRelax® bevat 150 mg taurine per tablet en 200 mg per zakje en heeft hierdoor een relaxerend effect. Het kan m.a.w. geen kwaad om taurine in te nemen als men stress heeft.
 • Bevat maltodextrine sporen van mononatriumglutamaat?

  De maltodextrine die gebruikt wordt in MetaRelax bevat geen sporen van mononatriumglutamaat.
 • Hoeveel tijd na inname wordt magnesium opgenomen?

  Magnesium wordt 1 tot 2 uur na inname opgenomen door het lichaam.
 • Wat is de invloed van MetaRelax® op stress en depressie? Welke dosis is hiervoor nodig?

  Er bestaat geen ‘anti-depressie’-dosis. Het gaat hier om het corrigeren van de tekorten. Eerst en vooral heb je voldoende tryptofaan nodig, alsook vitamine B9, vitamine B12, vitamine B6, ijzer en magnesium. Corrigeren van al deze mogelijke tekorten zal een optimale serotoninesynthese toelaten en minder stress veroorzaken.Vraag advies aan jouw arts als je MetaRelax® voor deze indicatie wenst te gebruiken.
 • Hoeveel vrij magnesium is er aanwezig in MetaRelax®?

  Er bevindt zich 100 mg elementair magnesium in MetaRelax®.
 • Kan men een overdosis magnesium hebben? Wat zijn de symptomen en gevolgen?

  Je riskeert geen overdosis magnesium, behalve in het geval van nierinsufficiëntie. Normaal gezien wordt de overdosis geëlimineerd via de urine.
 • Mag men een dag de inname van MetaRelax® overslaan?

  Ja, dit is geen probleem.
 • Bloedanalyses van magnesium tonen geen tekort. Zijn die waarden betrouwbaar? Moet men nog MetaRelax® nemen?

  Bloedanalyse is slechts een zwakke parameter om een tekort aan te tonen. Vooraleer een daling in magnesium in het bloed zichtbaar is, hebben reeds verschillende hormonale mechanismen een rol gespeeld om te proberen deze waarde ‘vals’ normaal te houden. Het is daarom aan te raden ook een 24 uurs-urineanalyse uit te voeren. Vraag advies aan je arts.
 • Kan calcium de werking van magnesium vertragen?

  Ja, grote hoeveelheden calcium, tegelijk ingenomen met magnesium, kunnen interfereren met de absorptie van magnesium. Een goede verhouding is 2/1 voor calcium/magnesium.
 • Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van magnesium? Waarom halen we niet voldoende magnesium uit onze voeding?

  De dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium bedraagt 5 tot 6 mg/kg lichaamsgewicht, wat overeenkomt met 300 tot 360 mg/kg voor volwassenen. De voeding bevat zo’n 240 mg/2000 kcal, wat overeenkomt met een gemiddeld tekort van 120 mg magnesium/dag. MetaRelax® bevat 100 mg elementair magnesium in goed opneembare vorm (magnesiumglycerofosfaat) waardoor 1 tot 2 tabletten (of 1 zakje) MetaRelax® voldoende zijn om dit tekort op te lossen.
 • Welke symptomen wijzen op een magnesiumtekort?

  Stress, slecht slapen, vermoeid zijn, energietekort, overbezorgd zijn, angstgevoelens, overgevoelig zijn, emotioneel of prikkelbaar zijn, spierkrampen, spontane spiertrekking (vb. trillend ooglid), rusteloze benen, koude handen of voeten, tandenknarsen: enkele voorbeelden van symptomen die kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Vraag advies aan je arts wanneer je één of meerdere symptomen vertoont.
 • Zijn er specifieke risicogroepen voor magnesiumtekort?

  Ja, gestreste personen, zwangere vrouwen, sporters, adolescenten (al dan niet in de examenperiode), rokers, ouderen, alcoholgebruikers of personen die maagzuurremmers en/of plaspillen innemen, hebben meer kans om een magnesiumtekort te ontwikkelen.
 • Waarom zijn de cofactoren vitamine B6, vitamine B9, vitamine B12 en taurine aan MetaRelax® toegevoegd?

  Cofactoren worden toegevoegd om de werking van magnesium te versterken. Vitamine B6 verbetert de fixatie van magnesium. Vitamine B6, B12 en B9 stimuleren de synthese van serotonine en melatonine. Taurine houdt de mineralenbalans van de cel in stand (magnesuim in de cel houden). Vitamine B6 en B12 kunnen de werking van magnesium bevorderen in geval van vermoeidheid. Vitamine B9 (folaat, Metafolin®) helpt bij de weerstand tegen stress.
 • Waarom Metafolin® (5-MTHF) en geen foliumzuur als vitamine B9 in MetaRelax®?

  Metafolin® (5-methyltetrahydrofolaat) is de meest actieve en werkzame vorm van folaat en is direct beschikbaar voor werking in het lichaam. Niet-actieve vormen zoals foliumzuur moeten in het lichaam eerst omgezet worden tot actieve vormen vóór ze opgenomen kunnen worden.
 • Zijn er bijwerkingen aan MetaRelax®?

  MetaRelax® bevat magnesiumglycerosfaat, is niet laxerend en wordt goed verdragen. MetaRelax® geeft dan ook geen aanleiding tot krampen en/of diarree.
 • Waarvoor is magnesium goed?

  Magnesium (of kortweg Mg) is een onmisbaar mineraal voor je lichaam. Het zorgt vooral voor het vrijmaken van energie en het verminderen van vermoeidheid, en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Magnesium is ook betrokken bij het vormen van sterke botten en tanden. Het is noodzakelijk om voldoende en op regelmatige basis magnesium in te nemen, want ons lichaam kan het zelf niet aanmaken en een magnesiumtekort kan vervelende gevolgen hebben.
 • Helpt MetaRelax® tegen stress?

  MetaRelax® bevat naast magnesium ook cofactoren die de werking van magnesium versterken zoals vitamine B9 (folaat, Metafolin®). Vitamine B9 (folaat, Metafolin®) helpt om weerstand te bieden tegen stress.
 • Helpt MetaRelax® tegen vermoeidheid?

  MetaRelax® bevat naast magnesium ook cofactoren die de werking van magnesium versterken zoals vitamine B6, B9 (folaat, Metafolin®) en B12. Vitamine B6 en B12 kunnen de werking van magnesium bevorderen in geval van vermoeidheid. Vitamine B6, B12 en B9 (folaat, Metafolin®) stimuleren de synthese van serotonine en melatonine.
 • Wat is het effect van magnesium bij spierkrampen?

  Magnesium zorgt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren.
 • Komen tekorten aan magnesium vaak voor?

  Magnesiumtekorten komen meer voor dan je denkt. Hoewel magnesium in veel voedingsmiddelen zit, wordt de aanbevolen hoeveelheid magnesium vaak niet gehaald. Dit werd ook aangetoond in een Franse studie waar de magnesiuminname bepaald werd over een periode van één jaar bij 5000 vrijwilligers. Uit deze studie* bleek dat 77% van de vrouwen en 72% van de mannen minder magnesium innemen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vooral personen die te maken hebben met stress, sporters, zwangere vrouwen, adolescenten, ouderen of alcoholgebruikers kunnen magnesiumtekorten vertonen. 
  * Galan P et al. Dietary magnesium intake in a French adult population. Magnes Res 1997;10(4):321-8.

Disclaimer

Auteursrecht en recht van de producent van een databank
Deze site is zowel een werk dat door het auteursrecht wordt beschermd, als een databank waarop Metagenics de auteursrechten en rechten van de producent bezit. De teksten, lay-out, tekeningen, foto's, films, grafieken en andere bestanddelen van deze site zijn door het auteursrecht beschermd. Elke kopie, adaptatie, wijziging, vertaling, arrangement, publieke mededeling, huur of andere exploitatievorm van het geheel of een deel van deze site, onder het even welke vorm en met om het even welke middelen, zoals elektronische, mechanische of andere middelen, is volstrekt verboden behalve ingeval van voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van Metagenics. De inhoud van de databank wordt beschermd door het sui generis recht die de producent toelaat om elke opvraging en/of hergebruik van het geheel of een deel van deze inhoud te verbieden. Om het even welke inbreuk op deze rechten kan strafrechtelijk of burgerrechtelijk vervolgd worden.

Merken en handelsnamen
De benamingen, logos en andere tekens die in deze site worden gebruikt, onder andere het logo en de naam Metagenics, zijn merken en/of handelsnamen die wettelijk beschermd zijn. Elk gebruik ervan of van gelijkaardige tekens is volstrekt verboden zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van Metagenics.

Aansprakelijkheid voor de inhoud
Metagenics besteedt de grootste zorg aan het ontwerp en de instandhouding van deze site. Metagenics kan echter niet de juistheid garanderen van de informatie die zich op deze site bevindt. De gebruiker dient er zich van bewust te zijn dat de informatie zonder voorafgaandelijke kennisgeving gewijzigd kan worden. Metagenics kan geenszins aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van deze site of voor het gebruik dat ervan kan worden gemaakt. Metagenics kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en het bestaan van andere sites waarmee hyperlinks worden gelegd.
MetaRelax® is een product van
Verkrijgbaar bij uw drogisterij, apotheek, gezondheidswinkel of online.

Bekijk de tv-spot
Sluiten Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer