Wat is magnesium?

Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel wat biochemische processen in het lichaam. Het is belangrijk om via de voeding en op regelmatige basis magnesium in te nemen, want ons lichaam kan het zelf niet aanmaken.

Magnesium: een essentieel mineraal

wat is magnesiumMagnesium (of kortweg Mg) is een belangrijk mineraal. Het helpt om energie vrij te maken uit onze voeding, om vermoeidheid te verminderen en het zorgt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Magnesium speelt ook een rol bij de botaanmaak en draagt bij aan een sterk gebit.

Magnesium komt in het menselijk lichaam voornamelijk voor in de vorm van magnesiumzouten. Het lichaam van een volwassene bevat ongeveer 25 gram magnesium, waarvan meer dan de helft zich in het gebeente bevindt en een vierde in de skeletspieren. De rest verdeelt zich over het zenuwstelsel en andere organen.

Waarin vind ik magnesium?


Magnesium zit in groenten (o.a. spinazie, bloemkool en peulvruchten), graanproducten (o.a. tarwe, haver, rogge en maïs), noten en pitten, peterselie, zaden, gedroogde vruchten, sojaproducten en vis.
Onderstaande tabel geeft van enkele voedingsmiddelen de hoeveelheid milligram per portie weer:
 
Voeding Magnesium per portie
sojabonen, witte of rode bonen, amandelen, cashewnoten, heilbot 100 à 414 mg
pijnboompitten, gemengde noten 70 à 80 mg
spinazie, artisjok, schelvis, tonijn 30 à 70 mg
 

Hoeveel magnesium heb ik nodig ?

De hoeveel magnesium je nodig hebt, varieert afhankelijk van je geslacht, gewicht, leeftijd of omstandigheden (bv. zwangerschap, stressvolle periodes, regelmatig sporten).

Ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium (Hoge Gezondheidsraad Nederland) hangt af van leeftijd, geslacht en omstandigheden:
 
Leeftijd Aanbevolen dagelijkse inname Magnesium (in mg)
Volwassen man 350
Volwassen vrouw 300
 

Tekort aan magnesium

Onze gewijzigde levensstijl en voedingsgewoonten kunnen leiden tot een tekort aan magnesium* in de voeding. Om normale magnesiumgehalten te behouden, kunnen - naast de levensstijl en voedingspatroon - voedingssupplementen gewenst zijn. Daarbij zijn de volgende elementen van belang:
  • de opneembaarheid van de magnesiumvorm
  • een goede tolerantie van het lichaam
  • het gebruiksgemak
Vooral personen die gestrest zijn, sporters, zwangere vrouwen, adolescenten, ouderen of alcoholgebruikers kunnen magnesiumtekorten vertonen.

* Galan P et al. Dietary magnesium intake in a French adult population. Magnes Res 1997;10(4):321-8.

Links

Disclaimer

Auteursrecht en recht van de producent van een databank
Deze site is zowel een werk dat door het auteursrecht wordt beschermd, als een databank waarop Metagenics de auteursrechten en rechten van de producent bezit. De teksten, lay-out, tekeningen, foto's, films, grafieken en andere bestanddelen van deze site zijn door het auteursrecht beschermd. Elke kopie, adaptatie, wijziging, vertaling, arrangement, publieke mededeling, huur of andere exploitatievorm van het geheel of een deel van deze site, onder het even welke vorm en met om het even welke middelen, zoals elektronische, mechanische of andere middelen, is volstrekt verboden behalve ingeval van voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van Metagenics. De inhoud van de databank wordt beschermd door het sui generis recht die de producent toelaat om elke opvraging en/of hergebruik van het geheel of een deel van deze inhoud te verbieden. Om het even welke inbreuk op deze rechten kan strafrechtelijk of burgerrechtelijk vervolgd worden.

Merken en handelsnamen
De benamingen, logos en andere tekens die in deze site worden gebruikt, onder andere het logo en de naam Metagenics, zijn merken en/of handelsnamen die wettelijk beschermd zijn. Elk gebruik ervan of van gelijkaardige tekens is volstrekt verboden zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van Metagenics.

Aansprakelijkheid voor de inhoud
Metagenics besteedt de grootste zorg aan het ontwerp en de instandhouding van deze site. Metagenics kan echter niet de juistheid garanderen van de informatie die zich op deze site bevindt. De gebruiker dient er zich van bewust te zijn dat de informatie zonder voorafgaandelijke kennisgeving gewijzigd kan worden. Metagenics kan geenszins aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van deze site of voor het gebruik dat ervan kan worden gemaakt. Metagenics kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en het bestaan van andere sites waarmee hyperlinks worden gelegd.
MetaRelax® is een product van
Verkrijgbaar bij uw drogisterij, apotheek, gezondheidswinkel of online.

Bekijk de tv-spot
Sluiten Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer