Wat is magnesium?
Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel wat biochemische processen in het lichaam. Het is belangrijk om via de voeding en op regelmatige basis magnesium in te nemen, want ons lichaam kan het zelf niet aanmaken.
Magnesium (of kortweg Mg) is een belangrijk mineraal. Het helpt om energie vrij te maken uit onze voeding, om vermoeidheid te verminderen en het zorgt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Magnesium speelt ook een rol bij de botaanmaak en draagt bij aan een sterk gebit.
Magnesium komt in het menselijk lichaam voornamelijk voor in de vorm van magnesiumzouten. Het lichaam van een volwassene bevat ongeveer 25 gram magnesium, waarvan meer dan de helft zich in het gebeente bevindt en een vierde in de skeletspieren. De rest verdeelt zich over het zenuwstelsel en andere organen.
Magnesium zit in groenten (o.a. spinazie, bloemkool en peulvruchten), graanproducten (o.a. tarwe, haver, rogge en maïs), noten en pitten, peterselie, zaden, gedroogde vruchten, sojaproducten en vis.
Onderstaande tabel geeft van enkele voedingsmiddelen de hoeveelheid milligram per portie weer:
Ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium (Hoge Gezondheidsraad Nederland) hangt af van leeftijd, geslacht en omstandigheden:
Tekort aan magnesium
Onze gewijzigde levensstijl en voedingsgewoonten kunnen leiden tot een tekort aan magnesium* in de voeding. Om normale magnesiumgehalten te behouden, kunnen - naast de levensstijl en voedingspatroon - voedingssupplementen gewenst zijn. Daarbij zijn de volgende elementen van belang:
* Galan P et al. Dietary magnesium intake in a French adult population. Magnes Res 1997;10(4):321-8.

Magnesium: een essentieel mineraal

Magnesium komt in het menselijk lichaam voornamelijk voor in de vorm van magnesiumzouten. Het lichaam van een volwassene bevat ongeveer 25 gram magnesium, waarvan meer dan de helft zich in het gebeente bevindt en een vierde in de skeletspieren. De rest verdeelt zich over het zenuwstelsel en andere organen.
Waarin vind ik magnesium?
Magnesium zit in groenten (o.a. spinazie, bloemkool en peulvruchten), graanproducten (o.a. tarwe, haver, rogge en maïs), noten en pitten, peterselie, zaden, gedroogde vruchten, sojaproducten en vis.
Onderstaande tabel geeft van enkele voedingsmiddelen de hoeveelheid milligram per portie weer:
Voeding | Magnesium per portie |
---|---|
sojabonen, witte of rode bonen, amandelen, cashewnoten, heilbot | 100 à 414 mg |
pijnboompitten, gemengde noten | 70 à 80 mg |
spinazie, artisjok, schelvis, tonijn | 30 à 70 mg |
Hoeveel magnesium heb ik nodig ?
De hoeveel magnesium je nodig hebt, varieert afhankelijk van je geslacht, gewicht, leeftijd of omstandigheden (bv. zwangerschap, stressvolle periodes, regelmatig sporten).Ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium (Hoge Gezondheidsraad Nederland) hangt af van leeftijd, geslacht en omstandigheden:
Leeftijd | Aanbevolen dagelijkse inname Magnesium (in mg) |
---|---|
Volwassen man | 350 |
Volwassen vrouw | 300 |
Tekort aan magnesium
Onze gewijzigde levensstijl en voedingsgewoonten kunnen leiden tot een tekort aan magnesium* in de voeding. Om normale magnesiumgehalten te behouden, kunnen - naast de levensstijl en voedingspatroon - voedingssupplementen gewenst zijn. Daarbij zijn de volgende elementen van belang:
- de opneembaarheid van de magnesiumvorm
- een goede tolerantie van het lichaam
- het gebruiksgemak
* Galan P et al. Dietary magnesium intake in a French adult population. Magnes Res 1997;10(4):321-8.
